once in a lifetime.....

Jeg vil også til Zambia! :)

lørdag 19. mars 2011

Onsdag 16.03.2011 Siesta! :)


I natt var det beste søvnen på lenge, har ikke sovet så bra her nede enda! Jeg våknet jo som sagt av ”Hansi” kl 07.00, men med tanken på at vi ikke hadde none form for obligatorisk undervisning eller praksisrelatert plikter, er det deilig å kunne ligge og dra seg litt lenger i silkeposen! Jeg slumrer videre, men finner det litt for varmt etterhvert som kvikksølvet kryper oppover gradestokken, og nærmer seg HETT! Litt merkelig, det finnes ikke noen for for gradestokk her, man må bare gjette seg til temperaturen… I dag har jeg egentlig bare tenkt å ta det stille og rolig, jobbe med litt skriving og holde meg ved huset. 3 av jentene valgt i dag å dra tilbake til Zambezi sun for å kunne kjøle seg ned i bassenget. De kunne fortelle om store opplevelser, de hadde fått sett en liten gruppe giraffer på 3, og en litt større gruppe antiloper i skogen. Jentene knipser med kameraene, og får festet dette til film.
Resten av gjengen holder seg ved gjestehuset, hvor det er sosial hygge og soling. Vi bestemmer oss for å komme litt ut av huset etter flere timer oppå hverandre, og vi går en liten tur rundt i nabolaget. Planen er å handle på en liten kiosk bare noen kvartaler unna. Utvalget er relativt skralt, og ting som helt sikkert burde stått lagret kaldt, står fremme i stekende hete. Vi velger likevel å handle, men velger kjente merker, og kald drikke. Det blir vann og myggspiral (røkelse) på meg, mens noen av de andre kjøper kald pesis og appelsinbrus på glassflasker. Det er ikke før vi har kommet ut av butikken, før jentene griner på nesen. Brusen smaker æsj, og ikke likt et  sekund på den brusen vi har hjemme. Det blir til at edle pepsi-dråper blir helt til marken, og resten av flaskene står som souvernirer på en hylle ved gjestehuset. På veien hjem fra butikken, velger vi å gå en annen vei, for å se oss omkring, og bli kjent med nabolaget. Vi får nå en litt bedre forklaring på hva vi har hørt hver morgen. Det høres barnesang hver morgen, vakkert, i kor og skikkelig stemningsfullt afrikansk fra andre siden av hekken. Det viser seg at vi har en liten barneskole som nærmeste nabo. 

Ellers er det en del hunder her, både i bånd med eier, eller løse i gårdsplasser.
Mange av oss som er her nede, har enten hunder hjemme, eller erv glad i disse firbente. Vi har lyst til å rope på dem, klappe dem ,og ha nærmere kontakt, men med god grunn vi velger å la de være. De er både ukjente, og litt ”skabbete”. Tror ikke jeg har sett en ren-raset hund her nede til nå, bare slik ”gate-mix”.
På ettermiddagen så lager hushjelpen Nshima (mais-melgrøt)og Kapenta (stekte små-ansjoser (?!) i tomatsaus). Noen få av oss får prøvesmake litt, da Betha viser villig frem og tilbyr smaksprøver . Silje bryter bestem ut at: ” Jeg vil ikke spise hodet!” maten smaker ok, egentlig ikke så ille. Betha bruker ikke bestikk, hun spiser kun dette med hendene. (!) Vi spør ivrig om hun kanskje ikke vil lage mat til oss/ og være med å spsie en annen dag? Hun svarer egentlig ikke på dette, men vi får se hvordan dette blir etter hvert.
Vi tipper det er ca 32 grader i skyggen i dag , rimelig hett hvertfall. Etter mange timer i solen, både i og utenfor drømmeland, trekker vi tilbake på rommene! Jeg kjenner at solen har stekt godt i dag, og finner det for godt å smøre inn hele den 2 m lange ”hummeren” med nyinnkjøpt babyolje! Dette her skal bli til brunfarge, og slettes ikke resultere i flassing! (Har en liten innbyrdes konkurranse med noen av jentene om å bli mest brun under oppholdet her nede, vi får se om pigmentene til denne østlendingen kan utkonkurere flotte vestlandsjenter)

På kvelden, akkurat i det solen går ned, bestemmer meg og Linn for å gå en liten rask tur utenfor porten. Vi vil ta noen stemningsbilder av solnedgangen, og kanskje se en elefant traske litt lenger nord for her. Men man merker at stemningen og sikerheten er merkbart forandret etter at mørket kommer. Vi får masse blikk, og hører mennesker prate lavmælt. Vi kjenner at dette her var merkelig, rett utenfor porten vår, så er det ganske spooky, men vi sitter da likevel rett innenfor denne porten lange hele kvelder uten å kjenne på noen form for utrygghet? Det blir til at vi går bare en rask tur, og returnerer fort til gjestehuset, trygt bak metallporten.
Jentene lager seg felles måltid igjen, det blir mye pasta og kjøttdeig, mens jeg prøver meg på boksemat (Spagetti m/pølser, bønner og kjøttboller). Ok mat, ikke flott, men fullt ut etende!
Jentene har i kveld lagt ut masse artige bilder på Facebook, med ”tagging” og annet. Mange opplever det for tidkrevende å laste oppbilder til deres egen blogg, for så å publisere dem. Det har dermed blitt til at de promoterer imn blogg til venner å kjente istedenfor! Wæææææ! Skummelt, mange mennesker som er inne å leser allt det tullet og vaset jeg knoter ned her nå! Håper hvertfall at det er til litt nytte, og at dere føler dere får ett lite innblikk i hvordan det er her nede.  Ikke forvent så altfor mye, da jeg er ganske ny på dette her med blogg og greier! 
Noen av jentene har i dag fått seg en dose for mye sol, og kjenner huden protestere vilt mot den ukjente behandling den har fått i dag. Det blir til at man må frem med Aloe Vera og prøve begrense de skader man har pådratt seg!
Luke, Whyness. Lynette, og deres 8 år gamle sønn Luwhy(som er satt sammen av forledrenes fornavn. Navnet betyr peace og fredfyllt), kommer på besøk om kvelden, for å levere mer kjøkkenting til gjestehus nr.2 Vi blir sittende og sdnakke, og barna syntest det er stor stas å være med mor og far til huset der ”muzungoene” bor. Allerede når barna hopper ut av bilen, hører vi de rope til hverandre: muzungo-muzungo! Hehe… er visst noe skikkelig rare og merkelige mennesker disse hvitingen!  Barna spør og graver om norge, og får se på bilder av snø og vinter på facebook. Luwhy spør om jeg står på skøyter, og ski, han kan fortelle at det hasr hsan ikke gjort, men sett bilde av snø på tv og sånt. Han har en fin-fin sykkel som han er stolt av, og fyker rundt på. Barna leker seg i mellom, og de er som søsken flest, erter og leker med hverandre når disse muzungoene ikke er så skumle alikalvel….
Vi går tidlig i seng for å være opplagt til undervisning vi skal ha på sj.pl.skolen i morgen…….

1 kommentar: